diumenge, 6 d’abril del 2014

Ara SI és el moment, ara ÉS el millor moment.

El passat dijous 27 de març, a la Pobla Llarga, es va celebrar el primer ple ordinari d’aquest 2014. Per a ell, EU i PSPV, presentarem una moció conjunta, el 12 de febrer, on es proposen dos acords: l’assignació d’un lloc, prèviament consensuat, al cementiri municipal de la Pobla Llarga per a la instal·lació d’una placa commemorativa en homenatge als poblatans víctimes de la repressió franquista, i declarar el segon diumenge del mes d’abril de tots els anys “dia del record”.
Aquesta moció ha quedat en el calaix de l’alcalde Rafael Soler, que com deia el portaveu d’EU, Dasi: “imagineu l'escena repassant les mocions? Aquesta sí, aquesta no. Com aquells que revisaven les imatges de les pelis als anys 50, buscant unes escenes pujades de to que incomodaren la ment pertorbada del censor”
Encara que és totalment intolerable aquesta falta de respecte a la democràcia per part del Sr. Rafael Soler, les declaracions al LEVANTE del mateix dijous, encara son més pel que intenten aconseguir. L’alcalde de la Pobla Llarga manifesta que “ara no toca”, que celebrar un acte en honor als onze poblatans traslladats a Paterna i afusellats en el que es coneix com al Paredó d’Espanya, que és uns dels objectius d’aquesta moció, és “inadequat e inoportú” senyalant que l’esquerra ha estat governant abans que ell, i que parlar, tractar, aquest tema és “una altra vegada posar el dit en la nafra”.

Nacions Unides, en concret el seu relator especial per a la veritat, la justícia, la reparació i la garantía de no repetició ha estat dues setmanes en distints llocs d’Espanya i criticava la “distancia immensa” entre el poder, el govern i les víctimes del franquisme. També senyalava que aquest tema te ha veure amb la veritat, amb la justícia, que “son temes de dret, no de bandera política, i és important que en una democràcia tots contribuïm a resoldre’s, deixant a un costat convinences partidistes”. També ha destacat la funció de la societat civil en aquest tema, alabant l’acció dels familiars, majoritàriament els nets de les víctimes i que amb les seues accions estan “exercint una concepció de la democràcia que es deu celebrar”.

Mantenir aquest tema com fins ara, es a dir, tapat, amagat, sense cap reconeixement del nostre passat i sense cap acte per a dignificar a tants i tants poblatans víctimes del franquisme, és continuar alimentant el concepte feixisme que tots volem desterrar del nostre entorn. Ara si és el moment, ara és el millor moment, ja que sempre podrem dir en veu alta que TOTS els poblatans ens varen unir per iniciar un nou temps de respecte a tothom. La nafra està oberta per a molts poblatans. Poblatans democràtics, sensibles al que va ocórrer en el passat i molts d’ells no precisament familiars directes de les víctimes. Es necessita ja un acte institucional, del nostre poble, a les víctimes i als seus familiars. Les paraules i sobre tot les accions del Sr. Rafael Soler, estan contribuint a distanciar als poblatans del seu ajuntament. Hui, la majoria dels veïns han crescut en democràcia i veuen el franquisme com el que va ser, el període on es va privar de llibertat als espanyols, on les represàlies als republicans varen ser inhumanes. Pensar des del govern municipal que amb aquesta acció està fent una política sana, correcta per als seus veïns és estar molt molt lluny de la realitat i demostra clarament el seu anellatge a un passat superat.

                                                                                              Ximo Vidal Martínez, regidor del PSPV-PSOE a l’ajuntament de la Pobla Llarga